Se tes ocasión de visitar Galicia, poida que che apetéza unha deliciosa sesión de enoturismo, xa que xunto ás nosas fermosas paraxes verdes e costas de ensoño, a gastronomía e a completa oferta de viños son atractivos turísticos que impulsan a moitos a facer as maletas e gozar cos cinco sentidos do produto dos viñedos galegos xunto coas variadas delicias culinarias.
Existen diversas rutas enoturísticas en Galicia que che relatamos a continuación. Prepara o teu padal!
• Ribeira Sacra: é a máis antiga de todas as rutas de enoturismo. Habitualmente os visitantes pernoitan nunha adega, ou en San Clodio, un mosteiro estreitamente vinculado á viticultura galega. Gozar dun Ribeiro e pasear polos seus cañóns constitúe unha experiencia exquisita.
• A segunda en antigüidade é a de Valdeorras, onde o viño adoita combinarse con deliciosos embutidos típicos da zona, ademais de gozar da paisaxe do Sil e as montañas circundantes. Por outra banda, neste lugar áchase a única adega dedicada exclusivamente á elaboración de espumosos.
• A animada zona das Rías Baixas permite gozar dunha cata de viño fabulosa e á vez, pasear por xardíns de pazos con adegas, como o de Baión, Fefiñáns, Rubiáns e Barrantes.
• Monterrei trátase da ruta máis nova, aínda que con moita historia tras de si que merece a pena vivir en persoa. Viñedos ao pé do castelo que lle dá nome a todo o val e unha paisaxe espectacular e frondosa son un aliciente para aqueles turistas que decidan catar os seus viños.
• A temperatura é fundamental para aproveitar e percibir os seus aromas e sabores: Os viños brancos deben servirse moi fríos e é importante mantelos frescos durante toda a comida. En cambio, os tintos deben servirse e consumirse a unha temperatura de aproximadamente 16-18 graos.
• Se vas consumir diferentes viños ao longo da comida, é recomendable ir desde o máis lixeiro ao máis escuro. Así que xa sabes, primeiro goza do branco e despois do tinto.
• Non enchas a copa ata arriba: Aconséllase non pasar máis de 2/3 da súa capacidade para que a copa poida recoller os aromas do viño adecuadamente.
Ademais, devandito espazo permitirache axitar o contido da copa sen derramalo.
• No terreo da maridaxe, o máis habitual é maridar o viño branco cos peixes e mariscos e os tintos con carne. Con todo, moitos dos viños dispoñen dunha ficha de cata con recomendacións para este aspecto.